Εδώ και σχεδόν 8.000 χρόνια το μέλι χρησιμοποιείται για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, ως γλυκαντικό, αλλά και ως καλλυντικό.

Τα οφέλη του για την υγεία είναι πολλά και τεκμηριώνονται μέσα από δεκάδες επιστημονικές μελέτες.

Αν ακόμη δεν έχετε πειστεί να το βάλετε στην καθημερινή σας διατροφή, δείτε παρακάτω πέντε καλούς λόγους να το κάνετε άμεσα.

1. Ενυδάτωση του δέρματος

Το μέλι βοηθά να αντιμετωπιστεί η ξηρότητα του δέρματος και η ακμή. Η ενυδατική του δράση οφείλεται στα μόρια των σακχάρων του, τα οποία βοηθούν το δέρμα να συγκρατεί το νερό. Μπορείτε να εφαρμόσετε το μέλι απευθείας στο δέρμα, να το συνδυάσετε με άλλα φυσικά υλικά (όπως το αβοκάντο, το ελαιόλαδο και το λεμόνι) για να φτιάξετε σπιτικές κρέμες προσώπου ή να το αναζητήσετε ως συστατικό τα προϊόντα περιποίησης που αγοράζετε. Για να πετύχετε βαθιά ενυδάτωση του δέρματος του προσώπου, εφαρμόστε απευθείας το μέλι μετά από ένα ζεστό ντους και ξεπλύνετε με άφθονο νερό μετά από 20 λεπτά.

2. Καταπολέμηση του hangover

Μετά από μια βραδιά με πολύ αλκοόλ, λίγο μέλι επάνω σε μια φέτα ψωμί είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεστε. Σύμφωνα με επιστήμονες από τη Βασιλική Εταιρεία Χημείας της Αγγλίας, το μέλι είναι το πιο αποτελεσματικό «γιατροσόφι» για το hangover. Η ευεργετική του δράση οφείλεται στη φρουκτόζη, η οποία βοηθά τον οργανισμό να μεταβολίσει και να απορρίψει ταχύτερα το αλκοόλ.

3. Εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που λαμβάνουμε από τη διατροφή μας αποτρέπουν τις βλάβες που προκαλούν στα κύτταρα οι ελεύθερες ρίζες και προλαμβάνουν τη γήρανση και χρόνιες ασθένειες όπως η καρδιοπάθεια. Όσο πιο σκούρο είναι το χρώμα του μελιού τόσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά. Για να αποφύγετε την υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης, η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας συνιστά η ημερήσια κατανάλωση μελιού να μην ξεπερνά τη μιάμιση κουταλιά της σούπας.

4. Αντιμετώπιση του βήχα

Και ποιος δεν έχει πιεί ένα ζεστό τσάι με μέλι όταν έχει πονόλαιμο και βήχα; Σύμφωνα με μελέτη στην επιθεώρηση Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine, το μέλι παρέχει σημαντική ανακούφιση στα παιδιά που δυσκολεύονται να κοιμηθούν λόγω του επίμονου βήχα, την ίδια δράση όμως έχει το μέλι και στις μεγαλύτερες ηλικίες.

5. Επούλωση των πληγών

Η πιο γνωστή ίσως εφαρμογή που βρίσκει το μέλι στην ιατρική πράξη είναι η αντιμετώπιση τραυμάτων και πληγών. Μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2011 στην επιθεώρηση The Scientific World Journal υπέδειξε ότι το μέλι προωθεί την ανάπλαση των ιστών και ελαχιστοποιεί τον σχηματισμό ουλών μετά από έναν τραυματισμό.

 

Θερμίδες & διατροφική αξία

Ανά μερίδα 100 γραμμαρίων, το μέλι δίνει:

  • 304 θερμίδες
  • 82,4 γρ. υδατάνθρακες
  • 0,3 γρ. πρωτεΐνες
  • 0 γρ. λιπαρά
  • 1% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης C, B3 και Β6, ασβεστίου, καλίου, ψευδαργύρου και σεληνίου
  • 2% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης Β2, σιδήρου και χαλκού
  • 4% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης μαγγανίου

Πηγή: https://www.onmed.gr/diatrofi/story/368337/poso-ygieino-einai-to-meli-deite-5-tropoys-poy-sas-ofelei

 

 

 

Το ελαιόλαδο είναι η λιπαρή ουσία που παίρνουμε από τον καρπό της ελαιόδενδρου που καλλιεργείται παραδοσιακά στην περιοχή της Μεσογείου και σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.  Από την αρχαιότητα είχε αναγνωριστεί η αξία του από τον Ιπποκράτη, τον Διοκλή και τον Διοσκουρίδη για τις θεραπευτικές του ιδιότητες.  Σήμερα γιατροί και διατροφολόγοι,  βασιζόμενοι σε αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών, υποστηρίζουν ότι το ελαιόλαδο   δρα ευεργετικά σε όλες σχεδόν τις λειτουργίες του σώματος. Η Ελλάδα έχει την υψηλότερη πρόσληψη ελαιολάδου ανά άτομο στον κόσμο.

Πιο συγκεκριμένα τα οφέλη για την υγεία μας είναι:

Προστατεύει το καρδιαγγειακό μας σύστημα, συμβάλλει στην πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων και την μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Λόγω των πλούσιων μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών που περιέχει μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης, οποίος αντίθετα αυξάνεται με την κατανάλωση τρανς λιπαρών από έτοιμα φαγητά και προϊόντα μαζικής παραγωγής.
Βοηθά στην διατήρηση υγιών επιπέδων χοληστερόλης και μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη.

Προστατεύει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ και συναφών νευροεκφυλιστικών ανοιών λόγω της ολεοκανθάλης της φυσικής φαινόλης που περιέχεται στο έξτρα-παρθένο ελαιόλαδο.

Βοηθά στην πρόληψη της οξείας παγκρεατίτιδας λόγω του ελαϊκού οξέος και την υδροξυτυροσόλης που περιέχει και προστατεύει το συκώτι από το οξειδωτικό στρες και την ελκώδη κολίτιδα.

Η βιταμίνη Ε, τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει δρουν προληπτικά για κάποιες μορφές καρκίνου, την οστεοπόρωση και την ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Έχει αντιγηραντικές ιδιότητες, επιδρά θετικά στην ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος και βοηθά στην πέψη των άλλων λιπαρών και μη τροφών, διευκολύνοντας τις εκκρίσεις της χολής.
Συντελεί στην μακροζωία και τη ζωτικότητα.

Οι ειδικοί συνιστούν να καταναλώνουμε δύο με τρεις κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο την ημέρα. Το παρθένο ελαιόλαδο δεν είναι μόνο ένα προϊόν με εξαιρετική σημασία για την διατροφή μας.  Χάρη στην ξεχωριστή του γεύση, είναι ιδανικό για να καταναλωθεί κυρίως ωμό π.χ. σε σαλάτες.  Αποτελεί όμως και μια λιπαρή ύλη που μπορεί να αντικαταστήσει το βούτυρο, τη μαγιονέζα, τα σπορέλαια ή την κρέμα γάλακτος στην μαγειρική ή τη ζαχαροπλαστική.  Αντίθετα με την αντίληψη που ίσως επικρατεί, μας δίνει 9 θερμίδες ανά γραμμάριο, ακριβώς όπως και τα σπορέλαια και είναι το πλέον ιδανικό για τηγάνισμα αφού, λόγω της ειδικής χημικής του σύστασης, είναι ανθεκτικότερο από οποιοδήποτε άλλο λάδι.

Η ποιότητα ενός παρθένου ελαιολάδου επηρεάζεται από όλες τις πρακτικές που ασκούνται στον ελαιώνα, το ελαιοτριβείο, το τυποποιητήριο και τέλος στο ίδιο μας το σπίτι. Όποιες μεταβολές στην αρχική σύσταση και ποιότητα του ελαιολάδου συνεπάγονται μεταβολές και στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του.  Πρέπει να το αποθηκεύουμε σε σκιερό και σκοτεινό μέρος σε ανοξείδωτα ή γυάλινα δοχεία ειδικά για τρόφιμα και να το καταναλώνουμε σχετικά γρήγορα.

Όταν αγοράζουμε ελαιόλαδο πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι το έξτρα παρθένο με οξύτητα <0,8% είναι το καλύτερο και ακολουθεί το παρθένο ελαιόλαδο με οξύτητα 0,8%-2%.  Όταν στην συσκευασία αναφέρεται μόνο «ελαιόλαδο» σημαίνει ότι το περιεχόμενο είναι μίγμα παρθένου και ραφινέ ελαιολάδου κατώτερης ποιότητας εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που χρησιμοποιούνται κατά την διαδικασία παραγωγής τους.

 

Οι ελιές όχι μόνο δεν αυξάνουν το βάρος αλλά... βελτιώνουν σημαντικά την υγεία μας!

 

Η ελιά είναι γένος καρποφόρων δέντρων της οικογένειας των Ελαιοειδών (Oleaceae), το οποίο συναντάται πολύ συχνά στην Ελλάδα.

 

Ο καρπός του ονομάζεται επίσης ελιά και από αυτόν παράγεται το ελαιόλαδο. Τα ελαιόδεντρα μεταφέρθηκαν στον ευρωπαϊκό μεσογειακό χώρο από Φοίνικες εμπόρους. Ξεκινώντας από την Ελλάδα, ταξίδεψαν στη συνέχεια στην Νότια Ευρώπη και έφτασαν σε χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Αυτό εξηγεί το γιατί οι Έλληνες θεωρούνται οι πρώτοι που καλλιέργησαν ελαιόδεντρα στον ευρωπαϊκό μεσογειακό χώρο. Η ελιά υπήρξε το σύμβολο της θεάς Αθηνάς. Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, πατρίδα της ελιάς είναι η Αθήνα και η πρώτη ελιά φυτεύτηκε από την Αθηνά στην Ακρόπολη. Μέσα από την ιστορία μας ανακαλύπτουμε ότι η ελιά όχι μόνο αποτελεί σύμβολο ειρήνης, σοφίας, γονιμότητας, ευημερίας, δόξας αλλά μας προσφέρει προστασία, έμπνευση και τροφή.

 

Η ελιά στη διατροφή μας

Ο καρπός της ελιάς είναι πολύ σημαντικός για τη μεσογειακή διατροφή, τόσο ως εδώδιμος όσο και επειδή από αυτόν παράγεται το ελαιόλαδο. Οι ελιές είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά. Ο καρπός της ελιάς είναι θαυμάσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων. Η ελιά παρέχει φυτικές ίνες και μέταλλα στον οργανισμό και είναι σημαντική πηγή της βιταμίνης Ε, που είναι φυσικό αντιοξειδωτικό. Θεωρείται επίσης ότι η βιταμίνη Ε επιβραδύνει τις αλλοιώσεις των κυτταρικών μεμβρανών. Τα μονοακόρεστα λιπαρά σε συνδυασμό με τις τοκοφερόλες (βιταμίνη Ε) που περιέχονται στις ελιές έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προσφέροντας προστασία από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τα εγκεφαλικά επεισόδια και τον καρκίνο. Οι ελιές επίσης περιέχουν ικανοποιητική ποσότητα βιταμίνης Α, η οποία βοηθά τον οργανισμό στην ανάπτυξη-αναπαραγωγή, έχει σημαντικό ρόλο στην υγεία των ματιών, ενώ σε συνδυασμό με τη βιταμίνη Ε συμβάλλει στην υγεία του δέρματος.

Ταυτόχρονα, περιέχουν ποσότητες βιταμινών Β1, Β6 και Β12, οι οποίες βελτιώνουν την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και ενισχύουν τον μεταβολισμό. Οι φαινολικές ενώσεις που περιέχονται στην ελιά (ολευρωπαΐνη και τυροσόλη), ασκούν ευεργετική επίδραση τόσο στην καρδιαγγειακή λειτουργία όσο και στην πρόληψη των νεοπλασιών. Τα ιχνοστοιχεία που διαθέτουν οι ελιές είναι: ο σίδηρος (απαραίτητος για την καλή κατάσταση του αίματος), ο φώσφορος (απαραίτητος για γερά οστά και δόντια) και το κάλιο (απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία της καρδιάς).

 Οι ελιές στην πραγματικότητα δεν έχουν υψηλή θερμιδική αξία. Οι 10 μικρές ελιές ή 6 μεγάλες περιέχουν περίπου 45-50 θερμίδες. Οι θερμίδες αυτές είναι ελάχιστες και ταυτόχρονα μπορεί να σκεφτεί κανείς την πολύ σημαντική επίδραση των μονοακόρεστων λιπαρών στη βελτίωση της ινσουλινοευαισθησίας και στην αποτελεσματική διαχείριση του μεταβολισμού των απλών υδατανθράκων (γλυκόζη). Εξάλλου, δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ελιές αποτελούσαν για πολλά χρόνια το δημοφιλέστερο κολατσιό των αγροτικών πληθυσμών της Μεσογείου, συνοδεύοντας τα λαδερά φαγητά, τις σαλάτες και πολλά ορεκτικά εδέσματα.
 

Γιατί λοιπόν πρέπει να τρώμε ελιές

Είναι η απόλυτη ελληνική «υπερτροφή» και για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να καταναλώνουμε σχεδόν καθημερινά ελιές. Συγκεκριμένα:

- Ρυθμίζουν τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης

- Μειώνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση

- Αποτελούν μια πλούσια πηγή φυτικών ινών

- Αποτελούν μια καταπληκτική λύση για κάποιο ενδιάμεσο γεύμα

- Περιέχουν άφθονη βιταμίνη Ε

- Παρουσιάζουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες

- Μειώνουν τον κίνδυνο για ορισμένες ασθένειες όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, αλλά και για καλοήθεις και κακοήθεις όγκους

- Συμβάλλουν στην πρόληψη της πήξης του αίματος, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά χρόνια νοσήματα

- Προστατεύουν τις μεμβράνες των κυττάρων

- Αυξάνουν τη γονιμότητα και τη βελτιώνουν συνολικά το αναπαραγωγικό σύστημα

- Έχουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

- Περιέχουν το ολεϊκό οξύ (μονοακόρεστο λιπαρό), το οποίο είναι εξαιρετικό για την υγεία της καρδιάς

- Περιέχουν θαυμάσια αντιοξειδωτικά συστατικά που ονομάζονται πολυφαινόλες. Περιορίζουν το οξειδωτικό στρες και βελτιώνουν τη μνήμη έως και 25%.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι 10 ελιές πριν από το γεύμα είναι δυνατό να μειώσουν την όρεξη κατά 20%, λόγω των μονοακόρεστων λιπαρών οξέων που περιέχουν. Παράλληλα επιβραδύνουν την πέψη και στέλνουν σήματα κορεσμού στον εγκέφαλο. Βοηθούν επίσης το σώμα στην παραγωγή της αδιπονεκτίνης, μιας ορμόνης που συμβάλλει στην αύξηση της οξείδωσης (καύσης) του λίπους. Συνεπώς, η μέτρια κατανάλωση ελιών στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής αποτελεί σύμμαχο στην ομορφιά και στην ανθρώπινη υγεία.

Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος ΒSc, MSc, PhD, Διδάκτωρ & Επιστ/κος Συνεργάτης Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας

 

Πηγή: https://www.onmed.gr/diatrofi/story/355246/trote-elies-adynatizoyn-kai-kanoyn-kalo-stin-ygeia

 

Το ελαιόλαδο αποκαλείται και υγρός χρυσός και οι λόγοι πολλοί. Πέρα από τους οικονομικούς και για τη σπουδαία διατροφική αξία του και τα οφέλη του στον οργανισμό.

Τα τελευταία 2-3 χρόνια οι έρευνες για τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου και κυρίως οι φαινόλες βρίσκονται στο επίκεντρο μελετών για το πόσο ωφέλιμες είναι στον ανθρώπινο οργανισμό.

Δεν είναι λίγοι μάλιστα οι ειδικοί επιστήμονες που επισημαίνουν ότι η ελληνική ελαιοκομία πρέπει να αναδείξει περισσότερο αυτό το ισχυρό ατού που διαθέτει. Η αξία των φαινολών ώθησε τον καθηγητή του ΑΠΘ Δημήτριο Γερασόπουλο να μελετήσει την διαδικασία μεταποίησης-ελαιοποίησης σε ελαιοτριβεία για να διαπιστώσει ότι στην κάθετη φυγοκέντριση τα νερά που περίσσευαν μαζί με λίγη «σάρκα» ελιάς, ήταν πλούσια σε φαινόλες προτείνοντας έτσι στους ελαιοπαραγωγούς να τα επιστρέφουν στην διαδικασία για να εμπλουτίζουν το τελικό ελαιόλαδο με υψηλότερα ποσοστά του πολύτιμου αυτού συστατικού.


Ελαιόλαδα ισχυρά σε αντιοξειδωτικές ουσίες για την μεσογειακή διατροφή που κερδίζει ολοένα έδαφος σε όλο τον κόσμο ενταγμένα στο παγκόσμιο ρεύμα της χρήσης λειτουργικών τροφίμων που αντανακλά εξ ολοκλήρου σχεδόν στην γνωστή φράση του Ιπποκράτη «φάρμακό σας ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακο σας».

O ομότιμος καθηγητής του ΑΤΕΙ - Θεσσαλονίκης στο τμήμα Ελαιολάδου-Λιπαρών Υλών της Τεχνολογίας Τροφίμων, Απ. Κυριτσάκης, ασχολείται εδώ και πολλά χρόνια με την προώθηση της αξίας του ελαιόλαδου στον κόσμο. Έχει γράψει επίσης βιβλία για το ελαιόλαδο κι έχει ταξιδέψει στην Αμερική και σε άλλες χώρες για το προβάλλει το «θαύμα» της Ελλάδας και της Μεσογείου. Ως πρόεδρος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Οξειδωτικού Στρες- παράρτημα Υγείας και Αγροτικών Τροφίμων μιλάει επί ώρες για τα πολύτιμα συστατικά του: Την ελαιοκανθάλη, την ελαιασίνη, την ελευρωπαίνη, τις βιταμίνες, τις φαινόλες και τις δεκάδες αντιοξειδωτικές ουσίες του που δρουν προληπτικά και ευεργετικά για τον ανθρώπινο οργανισμό.

«Το ελαιόλαδο δρα κατά των επιβλαβών ελεύθερων ριζών συμβάλλει στην αντιμετώπιση του οξειδωτικού στρες και το οξειδωτικό στρες είναι αυτό που συνδέεται με 50 ίσως και 100 ασθένειες» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κυριτσάκης.

Σε ένα από τα βιβλία του που κυκλοφορεί στην αγγλική γλώσσα και συνέγραψε με την σύζυγό του Ελευθερία Καραμεσίνη, επισημαίνουν την τροφική, θρεπτική και βιολογική αξία για τον ανθρώπινο οργανισμό και εξηγούν γιατί το ελαιόλαδο συγκαταλέγεται στη λίστα των 10 ωφελιμότερων ειδών διατροφής. Ο ίδιος προσέχει στο extra παρθένο ελαιόλαδο περισσότερο το… άρωμα και το χρώμα απ' ότι άλλα γνωστά χαρακτηριστικά πχ την οξύτητα.

«Είναι ένας φυσικός φρουτο-χυμός» λέει ο κ. Κυριτσάκης «αλλά υπάρχει γι' αυτόν έλλειμμα ενημέρωσης και προβολής. Δείτε μόνο τι γίνεται σήμερα με τη διαφήμιση (δύο εισαγόμενων προϊόντων) του μουρουνέλαιου και του υαλουρονικού οξέος… Η Ελλάδα έχει έλλειμμα προβολής στο εξωτερικό για το ελαιόλαδο και ως χώρα έχει την ανάγκη να μιλούν οι ειδικοί για την δύναμή του, αυτοί που το γνωρίζουν καλά από το δέντρο έως την κατανάλωση και τη χημεία του. Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη προβολή, συμμετοχή σε εκθέσεις του εξωτερικού… Να μην περιμένουμε τους Ιταλούς για την παραγωγή. Είμαστε καλοί και άριστοι στην παραγωγή του, αλλά πρέπει να το αποδεικνύουμε. Ας το εμπεδώσουμε. Είναι τρόφιμο, αποτελεί τη βάση φαρμάκων, είναι ελιξίριο υγείας και μακροζωίας. Είναι πλέον στο DNA της παράδοσης, των εξαγωγών και της οικονομίας…».

Πριν από λίγο καιρό ο κ. Κυριτσάκης παρουσίασε νέα δεδομένα για τα πολύτιμα συστατικά του ελαιολάδου τονίζοντας τη σημασία του για την μακροζωία.


Λάδι ελιάς κατά των γηρατειών


Η πρόωρη γήρανση συνδέεται με το οξειδωτικό στρες γιατί προκαλεί μείωση του μήκους των τελομερών στα χρωματοσώματα του ανθρώπου. Όμως οι φαινόλες της καλής ποιότητας ελαιολάδου παρεμποδίζουν αυτή την μείωση και συμβάλλουν στη φυσιολογική γήρανση. Ακόμη η υδροξυτυροσόλη(μία από τις φαινόλες) που συναντάται στο ελαιόλαδο ενεργοποιεί το ένζυμο τελομεράση το οποίο αυξάνει το μήκος των πολυμερών επιδρώντας έτσι θετικά στην μακροζωία.

Οι έρευνες που έχουν γίνει για τα οφέλη του ελαιολάδου από το 1970 έως σήμερα υπολογίζονται σε περισσότερες από 2.000.

Για τους Έλληνες τα συμπεράσματα των ερευνών αναφορικά με την υγεία έλκουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Ανάμεσα σε Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, που παράγουν τις μεγαλύτερες ποσότητες στον κόσμο οι Έλληνες είναι αυτοί που το καταναλώνουν περισσότερο. Σύμφωνα με στοιχεία του Νorth American Olive Oil Association, οι Έλληνες καταναλώνουν 24 lt/άτομο κατά μέσο όρο, οι Ισπανοί 15 lt/άτομο και οι Ιταλοί 13 lt/άτομο.

Η χρήση του ελαιολάδου έχει ερευνηθεί στη διατροφή (ωμό και στο μαγείρεμα) ενώ χρησιμοποιείται ευρέως στην παρασκευή φαρμάκων και καλλυντικών, ως βασικό συστατικό στην δημιουργία ιαμάτων σε συνδυασμό με αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά (χαρακτηριστικότερο αυτών το βαλσαμόλαδο), στην σαπωνοποιία και παλιότερα ως καύσιμο.


Παιδική ηλικία, ανάπτυξη, αθλητισμός, χολή, δέρμα, καρδιά και χοληστερίνη
Οι έρευνες έχουν συνδέσει την ωφελιμότητα του ελαιόλαδου στην ανάπτυξη εγκεφάλου-σκελετού κατά την παιδική ηλικία, με την αθλητική δραστηριότητα (διατροφή αθλητή και έντονη άσκηση), με το πεπτικό σύστημα (καταπραΰνοντας μάλιστα πολλά εντερικά σύνδρομα), από το 1887 θεωρείται θεραπευτικό κατά της χολολιθίασης, προστατεύει το δέρμα από την ηλιακή ακτινοβολία και τα εγκαύματα κι έχει δεκάδες άλλες χρήσεις.

Το λάδι της ελιάς είναι η κύρια πηγή διατροφικού λίπους στη μεσογειακή διατροφή και επιδημιολογικές έρευνες την περασμένη δεκαετία για τις ιδιότητες των μονοακόρεστων λιπιδίων έδειξαν ότι προστατεύει από τις καρδιαγγειακές παθήσεις, αυξάνοντας την καλή χοληστερίνη και μειώνοντας την «κακή». Μία απ' αυτές στο Parc de Recerca Biomedica de Barcelona έδειξε ότι όσοι καταναλώνουν τακτικά ελαιόλαδο έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακές νόσους-εγκεφαλικό επεισόδιο. Τακτική πρόσληψη ελαιολάδου βοηθά στη μείωση φλεγμονής, ενδοθηλιακής δυσλειτουργίας (εσωτερικά τοιχώματα αγγείων, θρόμβωσης μεταβολισμού των υδατανθράκων), βοηθά στην πρόληψη της οξείας παγκρεατίτιδας, προστατεύει το συκώτι, από την ελκώδη κολίτιδα κι από την νόσο Αλτσχάιμερ.

Για τον καρκίνο μια παλιότερη έρευνα του καθηγητή Δ. Τριχόπουλου, της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ είχε καταλήξει ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν ελαιόλαδο περισσότερο από μία φορά ημερησίως έχουν 25% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο του μαστού, έναντι εκείνων που καταναλώνουν σπανίως. Στη Μεσόγειο που παρατηρείται μεγάλη κατανάλωση ελαιόλαδου υπάρχουν χαμηλές συχνότητες ορισμένων μορφών καρκίνου (μαστού, ωοθηκών, ενδομήτριου).

Για τον σακχαρώδη διαβήτη, σε κλινικές παρατηρήσεις το λάδι ελιάς φαίνεται ότι έχει δυναμικό ρόλο στην διατήρησή του σε χαμηλά επίπεδα κυρίως σε άτομα που δεν εξαρτώνται από την ινσουλίνη.

Ανάμεσα στις μελέτες που έχουν γίνει υπάρχει και αυτή της Α' Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών που διαπίστωσε πως μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της τεστοστερόνης και να μειώσει την στυτική δυσλειτουργία, ενώ άλλες μελέτες κατέληξαν ότι συμβάλλει στη θεραπεία του έλκους του στομάχου και του δωδεκαδάκτυλου και διευκολύνει την απορρόφηση του ασβεστίου.

Ως προϊόν διατροφής οι ειδικοί γευσιγνώστες και οι εμπειρογνώμονες ελαιολάδου -όπως η δοκιμάστρια παρθένων ελαιολάδων Ειρήνη Κοκολάκη- δεν παύουν να τονίζουν ότι το ελαιόλαδο έχει και μια άλλη ιδιαιτερότητα. Είναι το μόνο τρόφιμο βάση κανονισμού του οποίου η ποιοτική κατηγορία (εξαιρετικό παρθένο, παρθένο, λαμπάντε) και η εμπορική του αξία είναι άμεσα συνδεδεμένα με το οργανοληπτικό του προφίλ (γεύση-αρώματα). Δηλαδή ανίχνευση-περιγραφή μέτρηση θετικών κι αρνητικών ιδιοτήτων του παρθένου ελαιολάδου γίνεται από εκπαιδευμένους δοκιμαστές χρησιμοποιώντας τις ανθρώπινες αισθήσεις. Με το όρο premium, χαρακτηρίζονται ορισμένα έξτρα Παρθένα ελαιόλαδα χαμηλής οξύτητας, που πληρούν μια σειρά εξαιρετικά υψηλών προϋποθέσεων από τη συγκομιδή μέχρι και την εμφιάλωσή τους.

Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/ygeia/elaiolado-enantion-100-astheneion-poy-boithaei

 

Ρεβυθάδα της γιαγιάς

Όλες οι γευστικές μνήμες της παιδικής ηλικίας, σε ένα αχνιστό πιάτο με χυλωμένη ρεβυθάδα. Ίσως η πιο βασική συνταγή που αναδεικνύει τα ρεβίθια, όπως καμία άλλη. Μπόλικο ζυμωτό ψωμί, λίγο έξτρα λεμονάκι και καλή απόλαυση!

 

 Ρεβυθοσαλάτα με αβοκάντο και πράσινη σος ταχινιού

Αυτή η ρεβυθοσαλάτα, έχει απ’όλα τα καλά. Ρεβύθια βρασμένα τόσο ώστε να κρατάνε, βουτυράτο αβοκάντο -το νόστιμο φρούτο που περνιέται για λαχανικό- και μία σος με ταχίνι και παρθένο σησαμέλαιο. Το χρώμα της προδίδει την φρεσκάδα και τα αρώματά της.

 

Χούμους: η βασική συνταγή

Ένα χούμους αέρινο, νόστιμο, σκορδάτο και αρωματικό που τρώγεται “αλά ελληνικά” σαν ορεκτικό αλλά και όπως το απολαμβάνουν στο Ισραήλ ως κυρίως πιάτο. Με μπόλικο ταχίνι, λεμόνι και ένα μυστικό του Ισραηλινού chef Yotam Ottolenghi, που θα δώσει στο χούμους σου μιά υφή καταπληκτική.

 

Χούμους με αβοκάντο & σπιτικά νάτσος

Ένα χούμους διαφορετικό, με μεξικάνικο αέρα από γουακαμόλε: με αβοκάντο, χυμό λάιμ και κόλιανδρο, έγινε πρασινωπό, εξωτικό και πεντανόστιμο. Συνοδεύεται τέλεια από πανεύκολα σπιτικά νάτσος!

 

Φαλάφελ

Τα λόγια είναι περιττά. Καυτά φαλάφελ, τραγανά απέξω, καταπράσινα μέσα, με μεθυστικά αρώματα από κύμινο, σκόρδο, κόλιανδρο και μαϊντανό, θα σε ταξιδέψουν μέχρι το Ισραήλ και πίσω. Με ζεστές πίτες και σος ταχινιού, μπορεί να μην ξαναφάς φαλάφελ απέξω.

 

Πικάντικη σαλάτα με ρεβίθια

Η πιο πολύχρωμη χορταστική σαλάτα, θα φέρει την άνοιξη κοντά σου, μια ώρα αρχύτερα. Με μπόλικα μυρωδικά και πικάντικα μπαχαρικά, θα σε κάνει να μην ξαναπείς ποτέ βαρετή τη σαλάτα. Τα ρεβίθια την κάνουν πλήρες γεύμα.

 

Τραγανά & πικάντικα ρεβίθια

Το πιο υγιεινό, πρωτότυπο σνακ για όλες τις ώρες! Πανεύκολα, εθιστικά και αρωματικά. Συνοδεύουν τέλεια τη μπυρίτσα και το κρασί αλλά και μόνα τους, προσφέρονται για ατελείωτο τσιμπολόγημα!

 

Πηγή: https://www.madameginger.com/syntages/syntages-mageirikis/ospria/7-nistisimes-suntages-me-rebithia-pou-tha-se-kanoun-na-ta-latrepseis/

© 2023 Κτήμα Κατσαρού. - Ελαιόλαδο & Ελιές - Αγροτικά Προϊόντα Ποιότητας. Powered by Georgia Arampelou - Ge@R
Free Joomla! templates by AgeThemes